In de bres voor Roma’s

In de bres voor Roma’s

Zecharja in de bres voor Roma

Ermeloërs in de bres voor Roma’s

ERMELO – In 1996 was de Balkan het strijdtoneel van een bloederig conflict tussen het voormalig Joegoslavië(Servië & Montenegro) en het Kosovaarse bevrijdingsleger(UÇK).

Na jarenlange onderdrukking en weinig hulp van de internationale gemeenschap kwam de bevolking van het overwegend Albanese Kosovo in opstand. Er volgden aanslagen op Servische militaire doelen en ook Albanezen die verdacht werden van collaboratie moesten het ontgelden.

Servië eiste vergelding en onder leiding van Slobodan Milosevic, die zijn machtspositie dreigde kwijt te raken, werd Kosovo binnenvallen door een grote legermacht. Het offensief richtte zich niet alleen op de uitschakeling van de UÇK, ook onschuldige burgers waren het slachtoffer van etnische zuiveringen en allerlei gruweldaden. De NAVO greep in en na 78 dagen van bombardementen in Kosovo en omliggende landen, capituleerde het Servische leger. Wat overbleef was een verwoest land en een gebroken bevolking.

Janosz

Inmiddels, 17 jaar later, zijn de sporen van de oorlog nog steeds zichtbaar. In de regio Gjakova is de werkloosheid onder de Albanese bevolking 75 procent. In diezelfde regio is de werkloosheid onder de Roma’s maar liefst 99 procent. De afgelopen 2 jaar heeft Christelijk Centrum Zecharja (voorganger Dik van der Pols) een aantal keer Kosovo mogen bezoeken en is er een speciale band ontstaan met het Roma-dorpje Janosz.

Met de verschrikkingen van de oorlog in het achterhoofd proberen 5 broers een menswaardig bestaan op te bouwen voor hun echtgenotes, 27 kinderen en ‘grootmoeder’. De mannen hebben geen werk en de werkloosheidsuitkering bestaat in Kosovo niet.

Zecharja wil graag iets voor deze gezinnen betekenen. Door middel van de zending wordt er al hulp geboden bij het bewoonbaar maken van de huizen, het voorzien in landbouwgereedschap en machines, sanitaire en water aan te sluiten en scholing voor tieners op te zetten. Om de ondersteuning meer kracht bij te zetten is er een project opgestart waarbij een aantal leden van de gemeente naar Janosz zullen afreizen. Het doel van de reis is om de recent geplaatste prefab woning en andere ‘huizen’ winterklaar te maken. De gemeenteleden zullen van 8 t/m 13 september in Kosovo verblijven. Uiteraard blijft Zecharja ook na dit verblijf het dorp ondersteunen.

Korte schets ‘winterklaar’
• Daken water- en sneeuwdicht maken
• Isolatie van het plafond
• Plaatsen van ramen en deuren
• Ongediertebestrijding

Ook uw hulp is van harte welkom en kan het verschil maken in het leven van deze gezinnen. Wij garanderen u dat elke euro wordt besteed aan de zorg voor de mensen in Janosz.
Wilt u meer weten? Kijk op www.zecharja.nl onder het kopje ‘Janosz – Kosovo’.

U kunt een reactie plaatsen